Полученото увеличение на бюджета за музеите е недостатъчно. Получаваме 6 300

...
Полученото увеличение на бюджета за музеите е недостатъчно. Получаваме 6 300
Коментари Харесай

Музеи и галерии ще искат драстично увеличение на стандарна

Полученото нарастване на бюджета за музеите е незадоволително. Получаваме 6 300 000 лв. за 124 музея, регистрира Борис Хаджийски – ръководител на Сдружението на музеите в България, оповестява БНР.

" Трябва да поемем разноски за цялостната прехрана на музея – работна заплата, пътни разноски, изложения, реституция и консервация, научна активност, поддръжка на доста здания, режийни разноски. Тези пари са незадоволителни, с цел да има развиване на музея нагоре ", безапелационен е Борис Хаджийски.

Голяма част от музеите работят с фондохранилища и експозиционни зали, строени и оборудвани преди 20-40 години, когато не е имало интерактивна техника, отбелязва той. По думите му планове за такива съществени вложения няма.

От идната година се чака фрапантно повишение на минималната работна заплата. Заплатите на музейните служащи би трябвало да се преориентират, има заплаха възнагражденията на експертите да се срутен до тези на техническия личен състав, а това е недопустимо, разяснява още Хаджийски.

" Започваме да се борим за фрапантно нарастване на стандарта на българските музеи и галерии. Вече ни омръзна да сме на правилото да ни се дава на час по лъжичка. "

Хаджийски акцентира, че когато става дума за извънредно значима идея – опазването на културно-историческото завещание, не могат да се задоволяват " с жълти стотинки ".

" Затова ще настояваме, няма да се молим – ще желаеме 50% нарастване. Ние сме много търпеливи. Тези хора в един миг ще се вдигнат. Не бива по този начин, не може по този начин. Опазването на културно-историческото завещание на нацията е първостепенна задача. Това е националната еднаквост, това даже е суверенитет. ”, счита още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР